Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какво да изберем: котел или камина на пелети

Какво да изберем: котел или камина на пелети

Отоплението за студения период от годината е свързан с немалко въпроси и преценка кой отоплителен уред е най-подходящ за нуждите на домакинството. Изборът е разнообразен както спрямо предпочитаното гориво, така и според типа устройство на самата отоплителна система.

Ако вече сте избрали пелетите като средство за отопление, то със сигурност сте стигнали и до големия въпрос на кой уред, захранващ се с тях, да се спрете. Може да избирате между пелетен котел или камина на пелети. В тази статия ще ви разкажем малко повече за това какво представляват двата уреда и ще разгледаме техните предимства, недостатъци и разликите помежду им. Всичко, което е нужно, за да вземете правилното за вас решение, е в следващите редове.

 

Какво представлява котелът на пелети

 

Елемнти на пелетен котел Burnit pell easy

Котелът на пелети е отоплително тяло, което е изцяло или полуавтоматизирано. Той не може да работи самостоятелно, тъй като е предвиден за свързване със система за отопление. Тя може да бъде както водна риза - нагряваща се от пелетния котел вода, която достига до всички радиатори и лири в дома, така и подово отопление. Разбира се, може да имате и двете с пелетния котел, стига да сте избрали достатъчно мощен такъв.

Това отоплително тяло е топлоизолирано, така че цялата топлина от изгарянето на пелетите отива директно във водата, която се нагрява в системата. Така си гарантирате балансирана ефективност във всяко помещение. Заради своята частична или пълна автоматизация можете да разчитате, че котелът на пелети ще “върши” много от работата си самостоятелно. Необходимо е единствено да зареждате през определен интервал от време нужното количество гориво в бункера, предвиден за тази цел. С напредването на технологиите, пелетните котли са станали толкова функционални, че доста от тях имат и функция за самопочистване. Това ги прави непретенциозни и лесни за употреба.

Електронният панел за работа с устройството е много лесен. Нужно е да бъдете запознати в началото с правилното настройване на търсената температура, често изписваните надписи при някакъв проблем и др. Въпреки това можете дори сами да се ориентирате много лесно и бързо в настройките.

 

Какво представлява камината на пелети

Пелетна камина

Камината на пелети предоставя същото удобство като пелетния котел. Тя не изисква сериозна поддръжка, нито постоянно зареждане на гориво. Всъщност колкото по-голям бункер за пелети имате, толкова по-рядко ще ви се налага да я зареждате. Разбира се, крайната температура, която търсите, също е от значение. Освен това камината на пелети е лесна за поддръжка и е частично или изцяло автоматизирана.

Обикновено, избирайки отопление на някакъв вид гориво, отоплителната система включва както отоплителния уред, така и прилежащите към него съоръжения - радиатори, конвектори, лири. Камината на пелети не прави изключение. Хубавото при нея е, че може все пак да бъде и самостоятелно отоплително тяло, защото няма топлоизолация. Това означава, че, поставена в някое помещение, най-често всекидневната, камината на пелети ще затопля основно него. При жилища с по-голяма квадратура обаче, това далеч не е достатъчно. Ето защо най-често и този вид отоплително тяло се свързва с водна риза и/или подово отопление.

 

Котел срещу камина на пелети: разлики, предимства и недостатъци

 

Както вече се досещате, въпреки еднаквото гориво - пелетите, камината и котелът на пелети имат своите разлики. Необходимо е да сте наясно с различията между тях, за да направите правилния избор. Така, спрямо вашите нужди и специфични изисквания и характеристики на дома ви, може да изберете по-подходящия за вас вариант. Нека видим по какво се различават, както и какви са предимства и недостатъци на двете отоплителни тела.

 

Разлики между котела и камината на пелети

 

Първата разлика, която вероятно вече сте забелязали сами, е топлоизолираността. Котелът на пелети има такава. Това позволява на уреда да използва цялата си енергоефективност в полза на загряващата се вода в отоплителната система. Това ви гарантира равномерно разпределение на топлината във всяко помещение. Може да контролирате температурата от другите тела, като радиатори, лири или конвектори. От своя страна, камината на пелети не е топлоизолирана. Това означава, че нейната мощ основно ще отива за загряване на помещението, в което е поставена. Така нямате равномерно разпределение на топлината - то е съсредоточено най-вече в една точка.

Втората основна разлика е в метода на работа, произтичащ от въпросната топлоизолираност. Котелът на пелети не може да работи самостоятелно заради своята изолация. На практика той е непотребен уред, ако не е свързан в система. Камината на пелети пък може да се използва самостоятелно именно поради липсата на топлоизолация. Разбира се, тя може да бъде включена в отоплителна система, но това е само в случай че имате нужда и желание.

Разликите между отоплителните уреди, макар и двата да използват еднакво гориво, определят и техните предимства и недостатъци. Можем да отбележим, че тези понятия са субективни, тъй като в зависимост от конкретния случай, предимството може да се превърне в недостатък, а недостатъкът - в предимство.

 

Предимства и недостатъци на котела на пелети

Пелетен котел

Както вече отбелязахме, котелът на пелети не може да работи самостоятелно и има нужда от свързване с отоплителна система. Също така той е топлоизолиран. Предимството на котела на пелети е равномерното разпределение на топлината във вашия дом. Със сигурност всички помещения ще се радват на температурата която сте задали като настройка. Това ви позволява и много по-точно изчисление колко пелети са ви необходими, за да достигнете желаните градуси.

Недостатъкът при пелетния котел произтича от невъзможността да бъде използван без въпросната отоплителна система с прилежащите към нея допълнителни тела. Това означава и по-голяма инвестиция.

 

Предимства и недостатъци на камината на пелети

Суха пелетна камина

Пелетната камина е неизолирана и работи самостоятелно. От тези две нейни качества произхождат както предимствата, така и недостатъците ѝ. Основното предимство е, че можете да се отоплявате без да я свързвате в система. Това означава по-малък разход, който при пелетния котел включва: радиатори или други отоплителни тела, специално монтиране на подово отопление, специално настройване температурата на водата за подовото отопление - тя не може да бъде затопляна до повече от 40 ℃ поради множество причини, тръби за подовото отопление, и за свързването на допълнителните отоплителни тела към системата.

Недостатъкът при камината на пелети отново е свързан с липсата на изолация. Това  не ви позволява да имате пълен контрол над температурата и тя не може да бъде равномерно разпределяна. Това означава, че със сигурност ще имате само едно добре затоплено помещение, а при липса на отоплителна система, другите стаи няма да бъдат затоплени изобщо. Но дори да сте свързали камината си с водна риза и/или подово отопление, отново няма как да разпределите равномерно топлината. Това понякога може да означава и по-голям разход на гориво.

Можем да обобщим, че ако сте от хората, търсещи комфортна и равномерна температура навсякъде в дома си, котелът на пелети е по-подходящ за вашите нужди. Ако обаче имате малък дом, или предпочитате да прекарвате по-голяма част от времето си в едно доста топло помещение, а спалните да бъдат по-хладни, то тогава камината на пелети е по-удачната алтернатива.

Статията ни за разликите, предимствата и недостатъците на котела и камината на пелети е към своя край. Ако вече сте направили своя избор, разгледайте нашaта продуктова гама от пелетни котли и пелетни камини. А ако имате нужда от допълнителна консултация, специалистите на parno.EU с радост ще ви съдействат с още подробности. Ние сме една от водещите компании в България в областта на отоплението и ще ви дадем нужните адекватни съвети по вашите въпроси, базирани на нашия дългогодишен опит.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани