Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какво отопление да изберем - газ или пелети

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%


Отоплителният сезон тече с пълна сила, а някои от вас неминуемо ще се запитат дали са направили най-добрия избор за отопление на своя дом. Отговорът винаги е субективен и много зависи от нуждите на всяко едно домакинство. Все пак има някои обективни точки, които можем да дадем в полза на пелетното отопление.

 

В следващите редове ще ви запознаем най-общо с принципа на отопление на газ, на пелети, както и техните основни предимства и недостатъци. На базата на това, сами ще може да направите заключение, в кое от двете съоръжения да инвестирате, и кое отговаря на нуждите на вашето домакинство.

 

Отопление на газ

 

Отопление на газ

Газовият котел внася топлина и характер във вашия дом. Може да изберете подходящия за вас измежду голямо разнообразие от стилове и дизайни, от съвременни до традиционни. Добавянето на такъв отоплителен съд може да намали и общите ви разходи за енергия.

 

Има два вида газови котли: самостоятелно функциониращи или вложки, които превръщат съществуваща камина на дърва в газова. Комплектите за газови трупи също се предлагат на много по-ниска цена, но те не са толкова ефективни за отопление.

 

Газовите котли работят на природен газ или пропан-бутан. Така или иначе, топлинната мощност се измерва в британски термични единици (BTU), като моделите варират от 8 500 до 100 000 BTU. Най-популярните модели попадат в диапазона от 20 000 до 60 000 BTU, въпреки че по-новите модели с висока ефективност ви позволяват да регулирате топлинната мощност. За да определите правилната топлинна мощност за вашия дом и нуждата от отопление, консултирайте се с местен специалист по огнището.

 

Повечето газови камини трябва да се вентилират на открито чрез комин или директен отдушник от външната страна на дома, но се предлагат и модели без вентилация. Въпреки това, моделите без вентилация са спорни поради опасения за здравето и качеството на въздуха.

 

Предимства на отоплението на газ

 

Отоплението на газ има своите предимства, тук ще засегнем най-големите от тях:

 

 • Лесен за работа

Управлението на повечето газови котли е толкова просто, колкото натискането на бутона за включване/изключване. Не е нужно да ги зареждате, да ги запалвате или да се грижите за тях. Няма пепел за почистване и няма чакане уредът да генерира топлина;

 

 • Чисто изгаряне

Природният газ гори много по-чисто от дървесните пелети, отделяйки по-малко сажди и замърсяване. Отоплението на газ няма да влоши дихателните проблеми;

 

 • Ниска поддръжка

Газовите котли изискват само периодична поддръжка. Обикновено само една годишна инспекция е напълно достатъчна, която струва не повече от 80 лв.

 

Недостатъци на отоплението на газ

 

Както всяко съоръжение и газовият котел има както своите предимства, така и своите недостатъци. Ето най-големите от тях:

 

 • По-скъпи са

Газовите котли и камини обикновено струват повече предварително. В много случаи, те ще ви костват повече като инвестиция за работа. Оперативните разходи обаче са силно зависими от цените на газа, които варират значително;

 

 • Изгаряне на изкопаеми горива

Природният газ и пропан-бутанът са невъзобновяеми ресурси, така че не се считат за екологични като дървесината;

 

 • Не генерират огъня, който се свърза с камините

Газовите камини изглеждат доста реалистично, но всъщност пропускате звуците и ароматите на истинския огън. Когато съоръжението е котел, тогава дори нямате камина.

 

Отопление на пелети

 

Отопление на пелети

Пелетните съоръжения са подобни на традиционните печки за изгаряне на дърва, но разчитат на дървесни пелети, а не на трупи за гориво. Дървесните пелети обикновено се произвеждат от дървесни отпадъци като дървени стърготини, хартия и други органични материали, което ги прави екологична алтернатива на изкопаемите горива като петрол и природен газ.

 

Подобно на газовите съоръжения, тези, работещи на пелети могат да бъдат свободностоящи или камини. Съществуват и по-големи пещи, захранвани с пелети, които заместват или допълват традиционните пещи за изгаряне на изкопаеми горива. Пелетните камини имат отоплителни мощности, вариращи от 8 000 до 90 000 BTU на час. Всички съоръжения на пелети имат това, което е известно като бункер, който подава съхраняваните пелети в огъня. Повечето поддържат капацитет между 15 и 60 кг. В повечето случаи ще трябва да презареждате бункера поне около веднъж на ден.

 

Както газовите котли и камини, така и котлите или камините на пелети от висок клас могат да бъдат свързани към вашия термостат, което позволява лесно регулиране на топлинната мощност.

 

Колко струва една камина на пелети?

 

Повечето пелетни камини струват между 1000 и 9000 лв, без да включват инсталацията. Цената варира според вашите нужди.

 

Инсталацията може да добави още разходи, в зависимост от сложността ѝ. Въпреки това, съоръженията на пелети обикновено са по-евтини за инсталиране от конвенционалните печки на дърва и от газовите такива. Това е така, защото повечето от тях могат да бъдат директно вентилирани и не изискват комин или димоотвод. Поради по-ниските разходи за монтаж, общата цена на камината на пелети обикновено е по-ниска от общата цена на сравнима печка на дърва.

 

Дървесните пелети обикновено се продават в торби от 15 кг, които струват около 10-15 лв. всяка. Купуването на едро поддържа цената в долния край на този диапазон. Премиум пелети, продавани от индивидуалната торбичка, попадат в горната граница. Пелетните котли и камини изискват електричество, за да работят захранващото устройство, контролерите и вентилаторите, но разходите за електроенергия са минимални. Те са средно около 8 лв. на месец.

 

Предимства на отоплението на пелети

 

Ето и основните предимства на отоплението на пелети:

 

 • По-евтино

Пелетните съоръжения обикновено струват по-малко от газовите. Отоплението на пелети доста често излиза по-евтино, въпреки че всъщност пелетите са по-малко ефективни. Това е така, защото природният газ и пропан-бутанът обикновено са по-скъпи от дървесните пелети;

 

 • Генериране на повече топлина

Пелетните камини са склонни да генерират повече топлина от газовите с подобен размер. Те са по-добър вариант за отопление на целия дом или голяма част от дома, за разлика от една стая;

 

 • Възобновяемо гориво

Дървесните пелети са възобновяемо гориво, така че се считат за по-екологични от изкопаемите горива като природен газ и пропан.

 

Недостатъци на отоплението на пелети

 

Също както отоплението на газ, това на пелети има своите недостатъци. Нека видим кои са те:

 

 • Висока поддръжка

Пелетните камини изискват постоянно внимание. Трябва да ги зареждате, да ги палите, да поддържате огъня и да се грижите за тях. Те се нуждаят от редовно почистване. Ако предпочитате просто да включите и изключите съоръжението, камината на пелети не е най-добрият избор;

 

 • Не горят чисто

Дървесните пелети не горят толкова чисто, колкото природния газ, така че не са идеални, ако някой в семейството ви има респираторни проблеми като астма.

 

Защо да изберем отопление на пелети пред такова на газ

 

Можем да обобщим, че всяка алтернатива за отопление на дома има своите предимства и недостатъци. Удобството, с едно натискане на копчето да си доставим или да спрем топлината в своя дом, доставящо отоплението на газ, е много изкусително. В дългосрочен план обаче, отоплението чрез възобновяеми източници, каквото е на пелети, ще става все по-наложително, предвид, че залежите на изкопаеми горива са драстично намалели. А и първоначалната и последваща инвестиция, съпоставени с отоплението на газ, излизат чувствително по-малки. Сравнено с традиционното отопление на дърва, това чрез дървесни пелети е доста по-екологично и незамърсяващо. 

 

Ако сте избрали за себе си и своето семейство отопление на пелети, ние, от ParnoEu, ви предлагаме голямо разнообразие от различни съоръжения, работещи на това екологично гориво - котли и камини. Имаме както бюджетни варианти, така и по-висок клас, за онези от вас, които са взискателни към своето отопление и характеристиките му. Разгледайте пълната гама продукти, които предлагаме, в нашия онлайн магазин. А за още полезни и интересни статии, свързани с отоплението вкъщи, четете нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари