Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се свързва и монтира циркулационна помпа

Как се свързва и монтира циркулационна помпа

Циркулационните помпи са един от най-важните компоненти на отоплителната система на вашия дом. Тя е отговорна за осъществяването на циркулацията на топлата вода от котела до радиаторите и обратно, за да се затопли отново.

Но ако ви предстои за първи път да инсталирате цикрулационна помпа, или да подменяте старата с нова, напълно нормално е да се чувствате леко объркани. 

Без съмнение си задавате следните въпроси:
„Къде трябва да се монтира циркулационната помпа?“ … „Как да премахна старата?“ … И… „Как се свързва към електрическото захранване?“

За да ви помогнем, създадохме това експертно ръководство за монтаж на циркулационна помпа. Тази статия ще даде отговор на всичките ви въпроси, свързани с демонтажа на старото оборудване и монтирането и свързването на новото. Благодарение на това, ще затоплите бързо и ефективно вашия дом.


Какво е циркулационна помпа и къде се използва

 

 

червена циркулационна помпа на бял фон

Циркулационните помпи се предлагат в много форми, цветове и размери, но обикновено изглеждат като тази на изображението. Според начина си на работа се класифицират като центробежни помпи. Това означава, че входът и изходът им са подравнени, а методът за придвижване на водата е чрез центробежни сили.

Циркулационните помпи се използват за циркулация на гореща вода във ВиК инсталацията, така че, когато отворим кран, почти мигновено имаме достъп до топла вода. В противен случай, всеки път, когато отваряме кран, ще трябва да чакаме топлата вода да премине през цялата система от тръби, за да потече.

Циркулационните помпи се използват и в отоплителните системи с водна риза за циркулация на нагрята вода между котела и радиаторите или други видове топлообменници. Може да открием подобни уреди и в по-големи отоплителни системи, за да доставят топлина към различни части или зони в сградата.


Правилен монтаж и инсталация на циркулационна помпа

 

Циркулационната помпа е съществена част от отоплението на всяка сграда. Тя осигурява циркулация на вода от източника на топлина към отоплителната система, като радиатори или подово отопление. Неправилният монтаж може да доведе до по-ниски отоплителни характеристики, но и да навреди на отоплителната система. Следователно правилният монтаж на циркулационната помпа не трябва да се пренебрегва. Какво трябва да знаете?


Местоположение на циркулационната помпа в инсталацията


За правилното функциониране на циркулационната помпа е важно мястото, на което се монтира в отоплителната система. Това трябва да се определи от професионалиста, който е проектирал отоплителната инсталация във вашето жилище, или друг експерт.

Ако обаче решите сами да монтирате и свържете циркулационната помпа, има два основни начина да го направите - или на тръбопровода, през който тече студената вода към котела, или на тръбата за гореща вода, идваща от котела. В миналото се е препоръчвал монтаж на тръбите за студена вода, поради възможни топлинни повреди.

Съвременните циркулационни помпи са изработени от материали, които издържат дори на високи температури. Ето защо, ако по някаква причина не можете да я инсталирате на тръбопровода, през който тече студената вода, можете лесно да я монтирате в началото на веригата. Също така е важно циркулационната помпа да бъде лесно достъпна за евентуални ремонти или бъдещи настройки.


Отстраняване на старата циркулационна помпа

 

стара циркулационна помпа

 

Ако подменяте стара, трябва да обърнете внимание на определени параметри, когато избирате нова циркулационна помпа. Преди всичко новата трябва да има същата хидравлична мощност, конструктивна дължина и диаметър на свързващите резби. Ако обаче смените циркулационната помпа поради увеличаване на площта на подовото отопление или броя на радиаторите, е необходимо да съобразите параметрите спрямо новите условия.

 1. Спрете електрозахранването и водоподаването. Преди да отстраните помпата, трябва да изключите електрическото захранване към нея. Следващата стъпка е да затворите главния водопроводен кран. Може да направите това, като завъртите крана по часовниковата стрелка.
   
 2. Осигурете си защита от повреда. Преди да започнете работа, направете снимка с телефона си на схемата на окабеляване. Можете дори да увиете електрическите кабели с различни по цвят ленти. Ако не сте уверени в това, което правите, обадете се на квалифициран електротехник, който да свърши работата.
   
 3. Източете циркулационната помпа. Бъдете особено внимателни, когато отстранявате старата циркулационна помпа. В нея може да има гореща вода, която да е под високо налягане, поради което съществува риск от изгаряне. Източете внимателно помпата преди демонтаж. Отворете обезвъздушаващия винрил. След това поставете малка кофа под помпата и започнете да развивате гайките, свързващи помпата към тръбопровода.
   
 4. Демонтирайте помпата. След като горните задачи бъдат изпълнени, ще може да развиете всички гайки, свързващи помпата към тръбопровода, и да ги отстраните.

Монтиране на новата циркулационна помпа


Ако вече сте определили място за инсталиране и сте премахнали старата, време е да монтирате новата помпа. Важно е да се гарантира, че уплътненията на новата помпа са разположени правилно и плътно свързани с клапаните, така че да няма възможност за изтичане на вода.

Преди да отворите главния водопровод, тествайте за течове, като бавно завъртите главния кран обратно на часовниковата стрелка. Ако помпата започне да изпуска вода, ще трябва или да затегнете гайките от двете страни на помпата, или да регулирате гумения О пръстен. Проверете всички клапани и точки на свързване и затегнете всички клапани или връзки, които показват признаци на теч.


Свързване на вашата помпа към електрическата мрежа


След като се убедите, че няма течове, свържете помпата към електрическата мрежа. Уверете се, че свързвате кабелите на правилните места. Ако не можете да се справите с това, свържете се с квалифициран електротехник.


Стартиране на циркулационната помпа


Някой циркулационни помпи е необходимо да се обезвъздушат преди първото стартиране и да се зададе необходимия режим, респ. производителност. Някои съвременни циркулационни системи обаче се обезвъздушават и настройват автоматично. Ако сте изпълнили правилно всички стъпки за монтиране и свързване, помпата трябва да работи без силни шумове или тракане.

 

Изберете подходяща циркулационна помпа от Parno EU

 

циркулационна помпа

Ние сме специализиран търговец на уреди за отопление и отоплителни системи. Като такъв, ви предлагаме винаги най-доброто решение за вашето жилище или друг вид имот. На нашия сайт ще откриете циркулационни помпи Wilo и Grundfos. Това са едни от най-добрите марки за подобен вид оборудване, подходящо както за битови, така и за индустриални нужди. Нашият екип от опитни експерти ще ви посъветва за най-правилното решение според вашите критерии.


Заключение


Необходимият брой циркулационни помпи се определя от дължината на тръбопровода. Като правило е една помпа на 80-метров тръбопровод. Ако имате по-дълъг тръбопровод или подово отопление, се препоръчва да инсталирате повече на брой циркулационни помпи. В противен случай налягането не би било достатъчно и разпределението на топлата вода в отоплителната система би било неравномерно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани