Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се зарежда и пали котел на твърдо гориво

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Топлината е основното, което превръща една къща в дом. Невинаги обаче е толкова лесна задача помещението да бъде достатъчно добре затоплено. Котлите на твърдо гориво са традиционно и популярно решение за справяне с този проблем, тъй като са високоефективни уреди, които освен за отопление, много често се използват и като източник на топлина за битови нужди. Ако искате да се възползвате максимално от техните предимства обаче, трябва да бъдете наясно как се работи с тях. 

В тази статия ще разберете какво как работи, как се зарежда и пали котел на твърдо гориво. Ако притежавате такъв, или обмисляте да си закупите, непременно останете с нас до края!

 


Принцип на действие на котлите на твърдо гориво


Котелът представлява отоплителен уред, който излъчва топлина, благодарение на загрятата вода вътре в него, или директното изгаряне на горивото. Това е основното при почти всички такива уреди. Разликата между тях обаче се състои именно в горивото, от което зависи и принципът им на действие. 

При котлите на твърдо гориво се използват въглища, дърва, брикети или пелети, в зависимост от вида на уреда. Тези уреди се състоят от бункер за горивото, обикновено имат водна риза, димоотвод, горивна камера и вентилатор. Горивото се подава автоматично в горивната камера, което позволява поддържането на температурата в помещението без вашата постоянна намеса. Това се случва благодарение на датчика за контролиране на температурата в топлообменника. Когато температурата е висока, подаването на гориво спира, а когато падне под минимума - то се възобновява. Чрез този датчик се контролира и работата на вентилатора. При изгарянето на въглищата, пелетите, дървата или брикетите се отделя енергия, представляваща необходимата топлина, която може да бъде използвана както за отопление, така и за битови нужди.

Котлите на твърдо гориво могат да бъдат стоманени или чугунени, пелетни или пиролизни. Пелетите са висококалоричен и екологичен енергоизточник, създаващ минимални отпадъци, което превръща пелетния котел във все по-предпочитан отоплителен уред. Освен това горелката им сама регулира мощността си според околната температура, което представлява голямо удобство и за вас, тъй като процесът е автоматизиран до голяма степен. 

 

 

Характерно за пиролизните котли е, че разполагат с две камери, като в едната се образува метан, а в другата той изгаря, осигурявайки необходимата топлина. Този вид уреди притежава високо КПД и силно автоматизирана система. Стоманените котли могат да се настроят лесно така, че да поддържат оптимална температура с по-малък разход на гориво, като същевременно имат и дълъг живот.

Отоплителните уреди на твърдо гориво са лесни за поддръжка, ефективни и икономични, ако знаете как точно се използват. В следващите редове ние, от Parno EU, ще ви обясним как се зарежда котел на твърдо гориво, затова останете с нас!


Как се зарежда котел на твърдо гориво


По-новите уреди все по-често се зареждат с пелети, тъй като това е много ефективно гориво. Ако тепърва ви предстои да си купите котел на твърдо гориво, подберете такъв с по-голяма камера, ако жилището ви го позволява, защото колкото повече гориво може да побере той, толкова по-рядко ще се налага вашата намеса. Важно е да се съобразите с характеристиките на избрания от вас модел котел, тъй като различните уреди се нуждаят от определено гориво със специфична влажност. 

 

 

Зареждането на котел на твърдо гориво е лесно, а по-новите модели са автоматизирани и периодични пускат част от него от бункева в горивната камера. По този начин няма нужда постоянно да се налага да пълните котела, за да се поддържа желаната от вас температура. Възможно е дори предварително да изчислите времето, за което ви е необходимо котелът да работи, и да заредите точно толкова дърва, пелети, въглища или брикети. Просто напълнете бункера с горивото, предназначено за вашия отоплителен уред, а останалото оставете на него! А ако пропуснете времето, в което трябва да заредите котела, имайте предвид, че той ще тлее само за определен период. 

Правилният избор на гориво е от огромно значение за икономичността и КПД на уреда, но трябва да вземете предвид и вида на котела. Обикновено за всеки модел има конкретен вид препоръчително гориво с определена влажност, с което той работи най-добре. След като вече сте наясно с това, време е да преминем и към самото палене на уреда!


Как се пали котел на твърдо гориво


След като котелът е зареден с предназначеното за него гориво, е време да го запалите и да се насладите на топлината. Ако не сте палили котелът отдавна, проверете дали всички системи, части от него, както и коминът, са изправни, за да предотвратите повреди в инсталацията и навлизането на вредни за организма газове в помещението. 

Почистете горивната камера, уверете се, че в близост до уреда няма лесно запалими предмети и преминете към запалването. Единственото, което трябва да направите, е да напълните горивната камера с дърва, въглища, брикети или пелети, в зависимост от вида на вашия котел. Благодарение на автоматизацията на процеса, температурата ще се поддържа автоматично. 

 


Купи котел на твърдо гориво от ParnoEU


За нас, от Parno EU, топлината е от изключително значение за всеки дом, но и вярваме, че тя трябва да бъде осигурена по лесен начин, без да се налага постоянна намеса. Затова сме насреща, за да ви предложим само високоефективни и качествени котли на твърдо гориво с гарантиран произход, тествани и съобразени спрямо европейските норми за безопасност. 

Всички уреди, предлагани от нас, са лесни за монтаж, експлоатация, почистване и поддръжка. На нашия сайт ще откриете разнообразие от различни модели котли на твърдо гориво, сред които да изберете най-подходящия за вашите нужди, жилище и предпочитан вид гориво. А на всички тях сме се постарали да отговаря и конкурентна за българския пазар цена. Инвестицията във висококачествен котел на твърдо гориво е напълно оправдана в дългосрочен план, тъй като този уред ще ви осигури постоянен и надежден източник на топлина, а за ваше удобство процесът до голяма степен е автоматизиран! 

Вече знаете и как се зарежда и пали котел на твърдо гориво, така че може да се възползвате от невероятното удобство на отоплителния уред и да си осигурите топъл дом и спокойствие, благодарение на високия им коефициент на полезно действие! 

 

Заключение


Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията. Вече знаете, че зареждането и паленето на отоплителните уреди е изключително лесно и удобно. Разгледайте нашите предложения за котли на твърдо гориво, сред които ще откриете едни от най-надеждните и ефективни отоплителни уреди, с които да оборудвате своя дом! А в случай че вече притежавате такъв, може да бъдете сигурни, че сте способни да го зареждате и палите безпроблемно

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани