Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се монтира и как работи газовият котел

Как се монтира и как работи газовият котел

Уредите на газ са все по-предпочитан вариант за отопление както за битови нужди, така и за постигане на оптимална температура в жилището ви по бърз, икономичен и лесен начин. Газта е един от най-екологичните и високоефективни варианти за отопление на дома, поради което на пазара се появяват все повече различни модели газови котли. 

Ако искате да улесните значително процеса по осигуряване на топлина във вашия дом, добре е да се запознаете отблизо с принципа на работа на газовия котел, както и с различните модели такива и начина им на свързване. Останете с нас до края на тази статия, за да научите всичко необходимо по темата, и да вземете информирано и правилно решение, което да бъде максимално удобно и подходящо за вас и вашето жилище!

 


Видове битови газови котли


Съществуват няколко основни вида битови газови котли, с които ние, от Parno EU, ще ви запознаем в следващите редове. Когато сте наясно с главните характеристики и предимства на всеки един от тях, може да вземете правилно и информирано решение, което да бъде най-доброто за вас и вашето жилище. Изборът на газов котел е изцяло индивидуален и следва да бъде съобразен с вашите лични нужди и предпочитания. Основно газовите котли се делят на следните видове според броя на веригите си:


Едноконтурни газови котли


Основната характеристика на едноконтурните газови котли е, че са предназначени да осигуряват топлина за водна отоплителна инсталация в жилището, но не и такава за битови нужди. Те са идеално решение за загряване на радиаторите или инсталацията на подово отопление. В случай че тепърва ви предстои монтаж и сте се спрели на този вид котел, добре е да знаете, че ако в бъдеще решите, че се нуждаете от топла вода, ще се наложи да инвестирате допълнително в бойлер и неговата инсталация. 


Двуконтурни газови котли


Ако се чудите какво е двуконтурен газов котел и защо е толкова популярен, главното му предимство се състои в това, че освен отопление на жилището ви, този уред осигурява и наличие на топла вода чрез отделен газов бойлер. Тази негова характеристика го превръща в по-икономичен и ефективен вариант, в сравнение с едноконтурния. Освен това двуконтурният газов котел е по-компактен като размер.

 

 

Подвид на едноконтурните и двуконтурните газови котли е кондензният. Той притежава един от най-високите КПД, което го превръща в изключително икономично и ефективно средство за осигуряване на топлината в дома и за всички останали битови нужди. На пазара има множество модерни кондензни газови котли със иновативен дизайн, системи против запушване, антизамръзващи системи и множество други предимства, които да ви улеснят по време на ползването му. На нашия сайт може да разгледате моделите, с които разполагаме, и да се запознаете отблизо с техните характеристики.


Как работи газовият котел


Предназначението на газовия котел е да загрее течността, която затопля охлаждащата течност в тръбите. По този начин радиаторите или инсталацията за подово отопление започват да излъчват топлина. И тъй като природният газ е все по-предпочитано гориво поради своята по-изгодна цена, лесна употреба, икономичност и екологичност, газовите котли придобиват толкова голяма популярност. 

Устройството на едно- и двуконтурните газови котли е сходно, като основната разлика се състои в броя на веригите. И двата вида отоплителни уреди притежават топлообменник, газова горелка, тръбопроводи и мембранен резервоар. Освен това по-новите модели притежават и електронна система за управление и циркулационна помпа. Системата на двуконтурния газов котел е по-сложна, тъй като освен отопление на помещението, предлага и топла вода. Топлообменниците са изградени от мед, чугун или стомана. Промяната в посоката на движение на топлата вода от радиаторите към крана се осъществява благодарение на клапан, който отсъства при инсталацията на едноконтурния котел. Важно е да се отбележи, че не може да използвате двуконтурния газов котел едновременно за получаване на отопление и на топла вода, тъй като клапанът пропуска водата само в една посока.

 

 

Принципът на работа на едноконтурните газови котли е сходен. След като пуснете уреда, той определя температурата в помещението, а на база на нея - какви градуси трябва да постигне системата. Следващата стъпка е подаване на гориво към нея и запалване на искра в горивната камера, която от своя страна възпламенява и газта. След като топлообменникът се загрее достатъчно, топлата вода се придвижва по системата с помощта на циркулационната помпа. Топлообменниците при едноконтурните котли са по-просто устроени, тъй като са предназначени да отдават топлина на отоплителна водна система. Това ги превръща в по-икономичен и правилен вариант за вас, ако не се нуждаете от топла вода.

При двуконтурните газови котли втората верига е отговорна за загряването на топлата вода, необходима за вашите битови нужди. Вече знаете, че тази система не може едновременно да отоплява и радиаторите, и бойлера, но разликата в температурата на помещенията не е осезаема, дори когато се спре притокът на топлина към радиаторите. 


Как се монтира газов котел


Важно е да знаете, че газовият котел задължително се монтира в затворена отоплителна система с разширителен съд. Системата е сложна, поради което трябва да се доверите на професионалисти при свързването, които да проверят нейната сигурност и изправност. Добре е да бъдете запознати и с изискванията за помещението, в което ще се монтира газовият котел, като е задължително в него да няма бойлер, височината му да бъде най-малко 2,5 м, а големината - поне 4 кв.м. Най-често се монтират стенни газови котли, като е задължително да промиете и почистите всички тръби преди монтажа, за да не се замърси инсталацията. За допълнителна защита може да поставите и мрежов филтър на отвора, през който влиза водата. 

За ваше улеснение обикновено в комплекта на котела се включват инструкции, скоби и ламели за монтаж. Избраната стена трябва да бъде идеално права, а ламелите - да бъдат поне на 1 м от пода. Предвидете и известно разстояние от стената, ако тя е направена от лесно запалим материал. След като монтирате котела, е задължително да се доверите на професионалисти, които да го свържат.

 


Kак се свързва двуконтурен газов котел


Монтажът и свързването на двуконтурния газов котел са по-сложни. След като вече знаете как да монтирате котела на стената, е време да свържете отоплителния кръг с водопровода, а впоследствие и с газопровода. Двуконтурният газов котел може да бъде поставен на пода или на стената, но обикновено стенният вариант е по-предпочитан. 

Първата и задължителна стъпка е надеждното му и сигурно закрепяне на стената. На котела ще забележите отвори за вход и изход, които осигуряват осъществяването на отоплителния кръг. На входа е добре да поставите филтър, за да предотвратите навлизането на замърсители в системата. Свързването с газопровода и електрическата мрежа следва да бъде извършено от професионалист, за да се елиминира рискът от повреди, както и да се гарантира безопасността и изправността на котела. В инструкциите ще откриете и как да свържете двуконтурния котел с комина, през който да излиза димът. След като свържете уреда с електрическата мрежа и го напълните с вода, е време и за първото стартиране. Препоръчително е целият процес да премине през ръцете на професионален монтажист, тъй като повечето уреди разполагат с гаранция, само ако бъде инсталиран от оторизирана фирма, или упълномощено лице. 


Различни видове газови котли на изгодни цени от Parno EU


На сайта на Parno EU ще откриете разнообразие от различни модели газови котли на изгодни за българския пазар цени, сред които да изберете най-подходящия за вас според индивидуалните ви предпочитания и изисквания. В продуктовия ни каталог присъстват множество различни отоплителни уреди, сред които са както едноконтурни, така и двуконтурни и кондензни газови котли. Всички модели са с гарантиран произход и качество, висока производителност и ефективност и лесна система за монтаж и инсталация, на която може да се доверите за осигуряване на топлината във вашия дом. 

Първоначалната инвестиция в газов котел е напълно оправдана в дългосрочен план, тъй като ви предлага удобно и лесно обслужване, а постигането на желаната температура в помещението и притокът на топла вода никога не са били по-лесни!

Разгледайте предложенията на нашия сайт и оборудвайте жилището си с надежден газов котел. По този начин ще си осигурите топлината, която заслужавате, по лесен и ефективен начин!


Заключение


Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече знаете как се монтира и как работи газовият котел, какво представляват различните видове и как се свързват. Сега сте напълно подготвени за новия отоплителен уред, така че не чакайте, а се сдобийте с газов котел от сайта на Parno EU още сега

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани