Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какъв UPS за камина да избера

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Пелетните камини стават все по-популярни днес, тъй като хората се стремят да спестят пари от отопление на домовете си, като същевременно желаят да ограничат употребата на газ или нафта. Едно от предимствата - пелетите осигуряват чисто изгаряне. Когато вашата печка на пелети функционира правилно, в дома ви не се отделят дим или сажди.

Пелетните камини не само са екологични, но и са лесни за експлоатация. Те ви дават тази уютна лъчиста топлина, която само огънят може да предложи. Но те имат един недостатък: когато токът спре, печката ви на пелети спира да работи. Поради тази причина ще искате сериозно да обмислите инсталирането на UPS за вашата пелетна камина.

Прекъсването на електричеството не само означава, че няма да имате отопление, но може да доведе до това къщата ви да се напълни с дим. Това се дължи на факта, че всичко в пелетната камина работи на ток, от системата за подаване на пелети до вентилатора за обезвъздушаване.

Ако сте решили да инвестирате в UPS устройство, за да имате резервно захранване по всяко време, в тази статия ще научите всичко важно във връзка с това - какво представлява, какви са предимствата и как да изберете подходящ UPS за камина.

 

UPS камина


Какво е UPS за камина и как работи


UPS за камина е устройство, което осигурява аварийно захранване при прекъсване на тока. То разполага с вградена акумулаторната батерия, която генерира ток с чиста синусоида. Изходното напрежение има същата форма като това в електрическата мрежа, което означава че консуматорите работят също толкова ефективно, колкото и при захранване от мрежата.

Устройството разполага с вградена батерия, която при наличие на стабилно мрежово напрежение издържа заредена. Ако захранването спре, UPS системата се активира автоматично и камината продължава да работи. Устройството преобразува съхранения заряд в батерията от 12V на 220V и го подава към консуматора. Това осигурява работа на пелетната камина без прекъсване и без никаква намеса от страна на собственика на жилището.

Когато редовното електроподаване бъде възстановено, UPS устройството спира подаването на ток от батерията. Едновременно с това преминава в стандартен режим, за да възстанови своя пълен капацитет в подготовка за следващото прекъсване на захранването. Всеки UPS за камина разполага и с изводи за свързване на външен акумулатор, които е с по-голям капацитет, за да работи по-дълго време в авариен режим.


UPS за камина - предимства и приложение


Какво се случва, когато вашата пелетна камина загуби мощност? Когато захранването спре, електрическите ви уреди ще спрат да функционират. Но това не означава, че огънят във вашата пелетна камина изведнъж ще спре да гори. Това, което ще спре, са уредите, които контролират процесите на горене и разпределение на топлината. Резултатът - няма да има циркулиращ въздух към горивната камера, което води до липса на кислород, което от своя страна кара пелетите да не изгорят напълно. Освен това димът няма да може да се отвежда през комина и ще започне да изпълва стаята.

  • Едно от основните предимства да притежавате UPS за камина е, че ви осигурява достатъчно време да отреагирате на създалата се ситуация. Представете си как се прибирате вкъщи и установявате, че токът е спрял, но ако имате автоматично резервно захранване, ще откриете, че печката ви на пелети работи както обикновено. След това можете да отделите време, за да изключите правилно уреда и да избегнете опасностите, които произтичат от внезапна загуба на мощност (пълна стая с дим) или да свържете акумулатор с по-голям капацитет към устройството за продължителна работа. В селските райони, където прекъсванията на електрозахранването могат да продължат дълго време, наличието на UPS за камина може да осигури значително време за отопление, ако е необходимо, за да сте на топло.
  • Защита от внезапна промяна в напрежението. Всеки UPS за камина предпазва свързаното към него оборудване срещу необичайно ниско напрежение и високо напрежение (известно като пренапрежение на мрежата), които могат да причинят неизправности или да повредят уредите.
  • Захранване на различни консуматори. Освен за камина, един UPS може да се използва за захранване на циркулационни помпи, автоматика за парно отопление, аварийно осветление и други.

 

UPS за камина

Как да избера подходящ UPS за камина


Когато купувате UPS за камина на пелети вие го правите поради две основни причини:

 

  • за да не спре отоплението ненадейно при прекъсване на тока;
  • за да останете на топло, колкото се може по-дълго при липса на електрозахранване.

За да изберете подходящ UPS за камина, е необходимо да се съобразите именно с тези три основни фактора:


Според размера на камината


Един от най-големите въпроси, на който трябва да си отговорите, е какъв е размерът на вашата камина на пелети. От това зависи количеството електроенергия и напрежението на захранването, от което се нуждае, за да работи. Трябва да изберете UPS устройство с достатъчно мощност, която да поддържа работата на отоплителната система. Поради опасностите, свързани със загубата на мощност на пелетната камина докато работи, осигуряването на правилното резервно захранване трябва да бъде основен приоритет. 

За да изберете подходящ UPS, който да е достатъчно голям, за да поддържа цялото оборудване включено в него, трябва да определите неговия капацитет. Това е колко енергия може да осигури устройството (измерено във Ватове). Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-голямо оборудване може да поддържа. Ако не сте сигурни колко Вата е вашата пелетна камина, консултирайте се с производителя или проверете спецификациите на захранването в ръководството за потребителя.


Според времето за работа


Изборът на подходящ UPS за пелетна камина не зависи само от нейния размер, а и от времето за работа. Колко продължително може да работи при липса на ток? Времетраенето, през което устройството за аварийно захранване може да поддържа свързаното към него оборудване, зависи от количеството на заряда на батериите.

За да изберете подходящ UPS за камина, обърнете внимание на времето за работа, през което батериите в устройството могат да поддържат оборудването при прекъсване на електрозахранването. Имайте предвид, че мощността влияе върху времето на работа: колкото по-малко вата (W) е една камина, толкова по-дълго ще издържат батериите. Колкото по-големи са мощността и натоварването, толкова по-кратко ще бъде времето за работа на вашия UPS за камина.

UPS камина според времето за работа


Според вашия бюджет


Цената също е определящ фактор при избор на UPS за камина. Не необходимо да разполагате с огромен бюджет, който да инвестирате в подобно оборудване, за да получите най-доброто според нуждите си. Когато знаете колко мощно трябва да е вашето резервно захранване и с какъв капацитет трябва да са батериите, ще откриете колко достъпни са този вид устройства. Много модели разполагат с вградена акумулаторна батерия, но ако се нуждаете от по-голям капацитет, може да свържете външен акумулатор към устройството. По този начин инвестирате в купуването на  по-евтин UPS за камина, с по-малък капацитет и може  да използвате външния акумулатор, с който разполагате. Не се лишавайте от удобството, което един UPS за камина може да ви осигури.


Изберете своя UPS за камина от Parno EU


Ние сме специализиран търговец, който предлага всичко необходимо за отоплението на вашия дом и бизнес. Като такъв, Parno EU ви предоставя разнообразен избор от различни видове UPS за камина. От такива с малка до такива с голяма мощност и капацитет на батериите. Ние ви осигуряваме необходимото резервно захранване за вашата пелетна камина, за да не останете на хладно, когато токът спре. Предлаганите от нас UPS устройства са с извод за външен акумулатор и са подходящи за камини, циркулациони помпи и аварийно осветление с мощност от 100 до 1200 W.


Заключение:
Изборът на правилното решение за резервно захранване на вашата пелетна камина може да е от решаващо значение за безпроблемната работа на цялата отоплителна система в дома ви. Следвайте нашите съвети и ще вземете правилно решение относно това какъв UPS за камина да изберете. Ако имате затруднения или колебания, експертите в Parno EU ще ви помогнат!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари