Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изберем климатик за отопление според квадратурата

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%
Основното при закупуване на нов климатик е да изберете модел, който би бил най-подходящ за стаята, в която ще бъде поставен. Квадратурата е от голямо значение за оптималната работа и ефективното отопление на климатика. Правилният размер се определя от отопляемата площ, изчислена в квадратни метри. Ако изберете климатик с неподходящите за квадратурата размери, той може да не успее да затопли помещението както бихте искали. Избирайки отоплителен уред с правилните размери, ще спестите от електроенергия, а по този начин ще намалите и разходите си. Изборът на недостатъчно голям или прекалено малък климатик, може да се окаже лошо решение, що се отнася до сметките ви за ток.
 
В тази статията ще научите как се измерва площ на помещение и как да изберете точния климатик за него.
 
 

Защо е важно да изберете климатик с подходящите размери

 
Важно е климатикът, който ще изберете, да е с правилните размери, тъй като от това зависи какво количество топлина отделя уреда. Друг важен фактор е количеството електроенергия, което използва, за да работи.
 
Ако имате нужда от повече от един климатик за отопление в дома си, уверете се, че сте измерили правилно квадратурата на всички стаи. При инвестиране в грешен размер климатик, отоплението няма да бъде толкова ефективно, защото той няма да може да осигурява топлината, от която се нуждаете.
 
Трябва да имате предвид големината на дома си, тъй като от нея до голяма степен ще зависи броят на закупените от вас климатици. Ако отоплителния уред е правилно съобразен с размера на помещението, няма да отнема много време да достигне нужната температура, а по-този начин ще пощади и сметката ви за ток в края на месеца. Важно е да се отбележи, че дори климатикът ви да е твърде малък за квадратурата на стаята, той все пак ще се опита да я затопли. Но колкото повече се мъчи да направи това, толкова повече енергия ще изисква. Следователно - ще се сдобиете с колосална сметка за ток. 
 
 

Как да изчислите размера на помещението

 
При избора на климатик е важно да знаете точно в коя стая ще го инсталирате. Ако планирате да се местите в нов имот, тогава ще е най-лесно да измерите площта на празната стая. Всичко, което трябва да направите, е да вземете ролетка и след това да измерите дължината и ширината на стаята, след което да умножите двете стойности, за да получите крайния резултат.
 
Ако мерите квадратурата на стая, в която вече има мебелно обзавеждане, уверете се, че сте измерили и площта, която заемат големите предмети като дивани, шкафове, скринове, бюра или други масивни мебели. Когато съберете всички получени мерки, ще имате площта на стаята в квадратни метри. Това ще определи и размера на климатика, с който трябва да я оборудвате.
 
Колкото по голяма е квадратурата, толкова по-голям климатик за отопление трябва да изберете. Ако измервате правоъгълна стая, с дължина 5 метра и ширина 4 метра, формулата за намиране на квадратурата (площта) е следната: 5 х 4 = 20 кв.м. Умножавате дължината по ширината.
 
 

Какъв размер климатик да изберете според квадратурата

 
Когато вече знаете каква е площта на стаята, ще можете да изберете правилния размер на климатика. По този начин помещението ще се отоплява ефективно и няма да има нужда от много електричество, за да извършва климатикът енергоспестяваща работа. Накратко казано, изборът на най-подходящия за съответната квадратура климатик ще ви спести пари, ток и главоболия. 
 
 
Ако отоплителното тяло е твърде малко, тогава то няма да може да отоплява голяма стая. Ако пък е твърде голямо, тогава то няма да бъде толкова ефективно, колкото би бил един малък климатик.
 
Трябва да внимателно да прецените дали отоплителното средство, което смятате да закупите, е подходящо. Това ще ви спести пари и енергия в дългосрочен план. Освен това няма да се налага да използвате повече електричество, ако искате да стоплите дома си по-бързо. Ето какъв са препоръчителните размери за климатик според квадратурата на стаята:
 
  • За помещения до 18 кв.м (или 50 куб.м) климатик 9-ка е подходящ избор. Такъв уред може да развие температура до около 30 °C. Това е достатъчно за отопление на по-малки помещения.
  • За помещения до 25 кв.м (или 70 куб.м) климатик 12-ка е подходящ. Той може да вдигне температурата в стаята до около 35 °C. Това е достатъчно за отопление на малко до средно голямо стайно помещение. Този размер уред е по-голям от обикновените модели, но все пак е достатъчен за всяка стая, която не е твърде голяма.
  • За помещения до 40 кв.м (или 110 куб.м) се спрете на климатик 18-ка. Той е достатъчен за отопление на средно голям хол или всекидневна. Ако ви трябва по-мощен отоплителен уред, това е най-подходящата опция за вас.
  • За помещения до 55 кв.м (или 140 куб.м) подходящ избор би бил климатик 24-ка. Той ще се справи с отоплението на стая с достатъчно голяма квадратура, а защо не и на две съседни стаи.

 

 

Какво се случва, когато изберете грешен размер

 
Ако изберете климатик за отопление, който не отговаря на квадратурата на помещението, той няма да бъде максимално ефективен, нито пък икономичен. Това може да го направи по-шумен и да доведе до лошо филтриране на въздуха в стаята, което от своя страна може да повлияе лошо на вашето здраве. 
 
Както вече споменахме, размерът на климатика, с който ще се сдобиете не трябва да бъде нито твърде голям, нито твърде малък за помещението, в което ще бъде инсталиран. Това ще подпомогне не само ефективното отопление на дома ви, но и поддържането на правилната температура. 
 
Заключение:
 
В заключение бихме искали да отбележим, че има много неща, които трябва да се имат предвид, при избора на климатик. Това ръководство има за цел да ви даде представа и обща насока, за да изберете точния уред, според квадратурата на стаята. Размерите, които видяхте по-горе са ориентировъчни, затова, ако имате нужда от повече подробности, моля свържете се с нашия екип, за да ви дадем професионален съвет и най-правилните насоки. Нашите специалисти в сферата ще ви консултират, запознавайки ви с всички особености покрай избирането на най-подходящия размер климатик.
Основното при закупуване на нов климатик е да изберете модел, който би бил най-подходящ за стаята, в която ще бъде поставен. Квадратурата е от голямо значение за оптималната работа и ефективното отопление на климатика. Правилният размер се определя от отопляемата площ, изчислена в квадратни метри. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари