Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Термопомпите - екологичното отпление и охлаждане

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%
Термопомпите - най-ефикасния начин за отопление през зимата, охлаждане през лятото и производство на битова гореща вода целогодишно.
В името да опазим климата и природата, както и да си осигурим по-икономично и комфортно отопление на дома, ще заложим на възобновяемите енергийни източници. Най-разпространеният е термопомпата. Ефективността им е в отоплението, охлаждането и производстовото на битова гореща вода се ползва както в жилищни сгради, така в обществени и в производствени, също и за затопляне на басейни и джакузита. Все повече домакинства по света спестяват от месечните си разходи до 50% с този вид отопление. Един бърз пример - 40% от новопостроените жилища в Швейцария са с термопомпи. 
Тази система освен, че ще ни струва по-малко в края на месеца, ни дава повече свободно време, защото грижата за нея е по-малка в сравнение с други отоплителни системи на дърва, пелети, въглища.
За да си заслужава закупуването на термопомпа, сградата трябва да е енергийно ефективна или санирана.За постигането на икономичната работа на отоплителната система с термопомпа е инсталацията да работи с ниски температури на подаване. Това може да го постигнем с добра изолация на дома и по големи отоплителни тела. 
За най-добър комфорт решението е термопомпа въздух - вода с водно подово отопление и охлаждане с въздушни конвектори. При тази система на отопление получаваме точно това, което търсим - температурата на подаване от термопомпата към инсталацията е ниска, което пък намалява температурата на първия източник - външния въздух, а това води до съвсем малко повишаване на ел. енергията на енергоизточника, а това води до съвсем малко повишаване на месечната сметка. 
Освен че са икономични, новите и високо модерни термопомпи са достатъчно тихи и позволяват да се монтират освен в еднофамилни къщи, така и в гъсто населени жилищни сгради с много апартаменти.
Термопомпите се делят на нялкоко вида:въздух-вода, вода-вода, земя-вода в зависимост източника на топлина.
В България най-често можем да видим системи въздух-вода, понеже са по-лесни за монтаж и на по-достъпна цена спрямо другите термопомпени системи, заради това че топлоизточника им е въздуха.
Термопомпите вода-вода са по скъпи, както и по-трудоемки за монтаж. При тях е нужно да имаме вода-кладенци, реки, ако ли не правим сондаж за вода. Този вид системи имат по-висок коефициент на трансформация/СОР спрямо въздух-вода.
Машините земя-вода са най-скъпи за инсталация, но и с най- добри параметри/характеристики. Тук е нужно да се изкопае голяма площ и да се монтират хоризонтално тръби в земята.
В самите помещения телата за отопление могат да бъдат: радиатори, конвектори и подово отопление. Когато се залагат тела за охлаждане се монтират предимно конвектори.
Да, заупуването на този вид термопомпена система е по-скъп начин за отопление, но освен че ще се изплати с времето, комфорта който ще Ви донесе, както и ниските сметки си залужават всяко пени.
 
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани